Už několikrát jsem na svém
blogu zmiňovala, že běhám pro tu klobásku a pivo v cíli (a samozřejmě pro
radost z pohybu). Jsou ovšem závody, u kterých to neplatí. Jsou totiž
závody, které běhám pro tu misku bigosu v cíli.
Kdo není z regionu
sousedícího s Polskem, nemá možná tuchy, o co se jedná. Tak já to
v závěru vysvětlím ( znalí Ostraváci, Slezané apod. prominouJ)
V lednu mi přišel
e-mail od Gregorze Wnuka, pořadatele závodu Potworny bieg zimowy. Závod se koná
v polském Rybniku, trasa měří 10 kilometrů a vede po cyklostezce podél
řeky. Za typicky zimního počasí se nohy boří do sněhu, kloužou a všelijak se
kroutí. Ale máme tady už druhý měsíc jaro, po sněhu a ledu ani stopy. Slunečné
a teplé počasí si říkalo o tenké elasťáky a tričko.
Do Rybniku sebou tradičně
smýkám manžela. I on má totiž moc rád bigos (někteří stále ještě nevíte, o co
se jedná, že? ) Robert asi tak ¾ roku běžecky trénuje. Už mě ten „pacholek“
začal v závodech porážet. Ale mi to nevadí, jsem psychicky vyrovnaná a
navíc jsem byla ráda, že nemusím řídit a mohu v autě spát.
No spát…Jak už jsem
zmiňovala, čtu Scotta Jurka – Jez a běhej. Takže když jsme do auta nabrali
ještě Ultralibora a jeho syna Matěje, až do Rybniku jsme nezavřeli pusu a
bavili se o všelijakých ultrabězích a ideálnímu krmivu pro vytrvalce J.
Po příjezdu do Rybniku jsme
se hned zaregistrovali, vyfasovali startovní číslo a poukázku na bigos. Vždyť
jen kvůli bigosu jsem do Polska jeli. Proč se jinak v neděli štrachat
někam za kopečky…Znavena po sobotním Lysacupu.
A
teď jedna veselá vsuvka. K Ultraliborovi
se přiřítil organizátor závodu Grzegorz. Ptá se:
Přijel Otto Seitl? Nepřijel,
ale poháry pro vítěze mi předal. Přijel
Sandokan? Nepřijel. Ultralibore a máš alespoň stopky? Nemám… Nato jsem v očích Grzegorze zahlédla
výraz paniky. Bodejť by ne, závod na spadnutí a jemu nepřijeli tradiční
časoměřiči. No nakonec to nějak zařídil. Protože start proběhl dle plánu.
Běželo se mi fajn. Slíbila
jsem totiž Koudymu, že „Kurde přydám“ a v teamovém oblečku nebylo možné
slib neplnit. V nohách jsem sice Lysacup cítila, v hlavě jsem však
měla jen a jen motivaci. Každý kilometr trati byl značený, takže mi to hezky
odsýpalo. Na uších sluchátka a v nich ejsýdýsý (už na nic jiného neběhám). Před
očima vidina misky plné bigose a orosený půllitr. Život je krásný, když vím, co
chci J
V cíli jsme všichni
účastníci dostali diplom, vodu a lístek do tomboly. Vyhrála jsem kšiltovku, asi
už tak pátou. Ale co, ona se hodí, mohu ji například někomu věnovat. Moc jsme
se nezdržovali a valili do sprchy a pak na jedno pěnivé. A pak už do sálu, kde
mělo proběhnout vyhlášení. Cestou tam jsme narazili na běžce, který spěchal
domů a tak nám předal jednu poukázku na bigos…No není to nádhera?
Bigos je polské národní
jídlo. Vzdáleně připomíná segedinský guláš, ale je to mnohem lepší. Vaří se to
z vepřového masa, klobásky, kyselého zelí, bílého zelí a přidat se mohou i houby, sušené švestky apod.
Dlouho se to vaří a dlouho se to nechává uležet. Mana nebeská!!!
Ač jsem já včil na dietě,
bigosem se nacpu světe.
Jedna miska, pak hned druhá,
kurde bigos – to je vzpruha!
Žádné komentáře:
Okomentovat