neděle 18. července 2010

Olšinky Cross aneb kterak buřty rozhodly o mé účasti na závodě



Naprosto profesionální plánek nové trati závodu




Šťastný Radůz zatěžuje obě kolena, Natálka a Roman pořadatel se šťastně tisknou



Z MK Seitl jsem nejvyšší



Život je krásný...nejsem vegetarián a nejsem abstinent....


Jestli si někdo myslí, že se mi ještě v sobotu dopoledne chtělo na nějaký závod, tak se krutě mýlí. No možná v pátek jsem o nějakém víkendovém závodění uvažovala. Ale velice krátce a bez zásadního odhodlání. V sobotu totiž bylo vedro a mi se nechtělo vůbec nic. K večeru ale přišla bouřka, ochladilo se a já jsem si sedla k internetu. Četla jsem si stránky MK Seitl a znovu narazila na propozice II. ročníku 9,6 km dlouhého běhu Olšinky Cross. S nastalým ochlazením můj mozek začal pořádně vnímat, co je napsáno v propozicích a objevil, že propozice do Olšinek nabízí malé občerstvení v cíli. Můj šestý smysl zavětřil klobásky a pivo.
Zkontaktovala jsem našeho Radůze, vetřela se mu do auta a v neděli ráno vyrazila směr Kravaře. Počasí bylo jakž takž – ani horko, ani zima, ani slunko, ani déšť, vítr tak akorát. Ideální na sportování. Trochu mě zarazilo, když Radůz při pohledu na mé relativně čisté běžecké botky řekl něco o tom, že v Olšinkách je vždycky blátíčko a na zpáteční pozávodní cestu do Ostravy bych se měla přezout.
Pořadatel nás po příjezdu informaval o dvou zásadních skutečnostech. První byla ta, že vzhledem k noční bouřci, vichřici, přívalovému dešti, možná i lehkým záplavám musel změnit trasu, protože ta původní je neprůchozí. K nové trase nakreslil plánek, kterému jsem ale absolutně nerozuměla. Věděla jsem , že se budu muset soustředit na běžce před sebou a nespustit je z očí. Druhá zásadní informace se týkala toho, že z důvodu změny trasy se start o půl hodiny odkládá.
Z MK Seitl jsem na startu zaregistrovala Vaška Procházku, Natálku Pščolku, Radůze a sebe. Přiznám se ale, že všechny členy oddílu stejně neznám, takže pokud jsem někoho nejmenovala, hluboce se omlouvám.
Startovní výstřel zazněl v 10.30. Představu o čase jsem měla, říkala jsem si, že budu spokojená, když 10 km zaběhnu za cca 52 minut. Povrch trati byl asi tak z 50% asfalt a z 50% tráva, kaluže a bláto, blátíčko. Běželo se mi celkem dobře. Slovo celkem zdůrazňuji, protože jsem v nohách krátce po startu pocítila čtvrteční 28,5 km dlouhý trénink. A ačkoliv už nepanovalo tropické horko jako v minulých dnech, s ohledem na vysokou vlhkost vzduchu jsem po asi třech minutách byla „úplně durch“-to je stav, kdy mám propocené i tkaničky u bot. Ale to neznamená, že si nějak stěžuji, podmínky pro závod jsem měli všichni stejné.
Na trati byly částečně značeny kilometry – druhý, čtvrtý, šestý a osmý. Podle značení mi vycházelo, že běžím kilometr pod pět minut. Snažila jsem se jít pořád stejné tempo a poslední kilometr do cíle zrychlit. Doběhla jsem s časem 48:53. Nejprve jsem měla ohromnou radost, protože by to letos konečně znamenal na 10 kilometrů čas pod 50 minut. Bohužel jsem se ale brzy dozvěděla, že i tato nová trať měří něco kolem 9,6 km. Takže zase nic...
Nic však netrvá věčně, tedy ani zklámání z času. Jsem materiálně založený jedinec s orientací na kus žvance. Proto jsem poté, co jsem obdržela občerstvení v podobě buřtu, hořčice, kyselých okurek, chleba a piva, naprosto pookřála. Ovládlo mě pozávodní nadšení. A budu šířít věhlas závodu Olšinky Cross v celém regionu.
Oficiální výsledky zatím nemám k dispozici. A fotky ze stupně vítězů přeposílám našemu paparazzimu Rosťovi, který je zcela jistě rád a profesionálně okomentuje a umístí na stránky MK Seitl. Já přináším jen obrázky pocitově – zážitkové!

3 komentáře:

Raduz řekl(a)...

Hezky napsaný článek .... s těmi boty si to ale tak neber a děkuji za milou společnost při nedělním zápolení!!!

Anonymní řekl(a)...

kros je o překonávání překážek,
proto mne změna původní trasy mrzela.
závodu, kde se probíhá vodou, kalužemi je velmi málo...o to větší je to pak zážitek.
Náhradní trasa byla pěkná, přehledná,
ale ani jsem si pořádně boty neumazal...

er

Anonymní řekl(a)...

Amiable brief and this post helped me alot in my college assignement. Say thank you you on your information.