pondělí 28. ledna 2008

Řek Zorba v porubské Sokolovně

Příznivci MK Seitl už nepochybně ví, že 1.2.2008 se potkáme v porubské Sokolovně na akci pod krycím názvem "Vepřové hody". Zasvěcenci, mezi které se počítám i já, ovšem ví, že celá akce je spojena s výukou řeckých tanců. Abychom před Nikosem, Jorgosem a dalšími nevypadali jako Neználci, přináším krátkou informaci o tanci, který nás Nikos v pozdních nočních hodinách naučí:

Sirtaki (syrtaki)

Nejslavnější sirtaki Anthony Quinn a Alan Bates ve filmu "Řek Zorba"

Nejslavnější řecký tanec, který znají lidé snad na celém světě, vlastně v řecké taneční tradici vůbec neexistuje. Vychází z tance chassapiko a byl v r. 1964 vytvořen pro film „Řek Zorba“ na hudbu Mikise Theodorakise. (I když podle jiné teorie jde o prastarý lidový tanec, který má mnoho variant, ale proslavil ho právě až tento film.)
Ať už je ale původ tance jakýkoliv, díky krásným melodiím, které ho doprovázejí, získal nesmírnou oblibu a dnes se tančí v různých variantách nejen po celém Řecku, ale i ve světě. I naše česká podoba tohoto tance má několik verzí. Vzhledem k dost složitým krokovým variacím patří sice sirtaki k náročnějším tancům, ale zato k těm nejoblíbenějším.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Leni, máš v tom zmatky. Nech to na nás. Hlavní expert přes tance je Jorgos. Chasapiko a syrtaki, pokud myslíš Zorbasův tanec, který Tě chceme naučit je úplně něco jiného.
Budeme vás učit úplně ten nejjednodušší tanec, pak snad jeden trochu složitější (sirto, kalamatiano) a pak ten Zorbasův, který je dost složitý, ale já sám nevím jestli se jmenuje syrtaki nebo Zorbasův. Nevím, jestli Jorgos zná přesný název.
A k těm fotkám cos převzala, jsou, jako všechny reklamy scestné a účelové. Aby byly porovnatelné, tak musí mít stejné pózy, což v mládí pózují jinak a v starším věku ukazují tu nejhorší pozici. A za druhé nejsou úplně reprezentativni. Mohl bych třeba najít nějakou svoji fotku z mládí a zapózovat i nyní ve stejné pozici a porovnat. Nebude to úplně stejné, ale ne zas takové šíleně rozdílně, jak to je předvedené na Tvých fotkách.
Všechno je v lidech a na každém jednotlivci, jak se k čemu postaví.
Nikos.