pondělí 26. prosince 2011

KUDLA. Já se picnu. Osobák!!!

           
             Není to tak, že bych zanevřela na běhání. I když mě ta přemíra závodů občas přestávala bavit.  Hlavní důvod mého nezávodění, neběhání a tím pádem i nebloggování je třeba hledat někde jinde. Femto lasik je ta příčina!!! Laserová korekce zraku, kterou jsem podstoupila v polovině listopadu a pak ještě jednou v půlce prosince. Vidím teď jako bystrozraký, jen jsem se nějakou dobu po zákroku nesměla vystavovat zvýšené fyzické zátěži. A tou je dokonce i mé běhání stylem „cajdy, cajdy, cupity, cupity“.
             Ale na Štěpána jsem už měla běhání dovoleno. Obalena cca 2 kilogramovým lehkým tukovým nánosem, o který se postaraly vánoční pochutiny – kapr, salát, kachna, zelo, knedlo, vánočka, cukroví, slivovice, Radegast, Veltínské zelené a tak dál, jsem si dnešního dopoledne hrdě vyzvedla startovní číslo 60 a po nezbytném trdlování a výtržnostech s puboškou Danuš jsem netrpělivě vyčkávala startovní výstřel a s ním start 34. ročníku Štěpánského běhu Porubou.
            Má taktika byla úplně jednoduchá – běžet! Můj cíl byl rovněž nekomplikovaný – přežít! Po měsíci netrénování jsem to viděla tak na průměrný čas 6 minut na kilometr. Měla jsem jen jedno neskromné přání -nedoběhnout poslední. Tak se stalo,že jsem ještě před závodem odmítla Rejžu Rosťu,  který mi nabízel, že to se mnou poběží „po pět“ na kilometru. Se slovy : „to by mě Rosťo zabilo, to ne“, jsem tomuto kvalitnímu sparingpartnerovi dala  košem. Hledala  jsem k sobě někoho, s kým si budu moci povídat...
            Mezi námi – trasa Štěpánského běhu se mi moc nelíbí. Je to okruh po celé Porubě, po asfaltu. Jako správná ženská občas ulítávám na nakupování, ale Kaufland, Tesco a Globus, kolem kterých část závodu vede, nepatří mezi mé oblíbené obchody. Není se zkrátka čím kochat. Loni jsem navíc lehce zabloudila mezi paneláky. Ale! 26. prosince už obvykle bývám tak usezená a přejezená, že se těším na trochu toho pohybu. A hlavně se těším na vás běžce. Jak si popovídáme, jak se spolu vyfotíme, jak se spolu zasmějeme.

            Stal se zázrak. Od první minuty se mi běželo lehounce a radostně. Asi tak po prvním kilometru jsem se neplánovaně přilepila na Jirku z konkurenčních Černých jezdců. Po zranění dlouho neběhal, něco přibral a tak dnes běžel na pohodu a pro body v poháru. Myslím, že jsme si dobře sedli. Já jsem dobíhala jeho, on dobíhal mě. Asi tak po dalších 3 kilometrech jsem za sebou zaslechla lehký dusot a on to náš Rejža. „Lenko, běžíš teď 4:50 na kilometr, vytuhneš“. „Neběžím, běžím to za 5:20 a nevytuhnu, běží mi to samo“. Nechápu to, vážně.  Jako by měsíc pauzy vůbec nebyl. Hekat jsem začala až na kilometru devátém a sotva mě s prvním heknutím začaly bolet nohy, povzbudila mě Rejžova hláška :“Lenka drží dobré tempo. Lenka je tempařka. To má z těch maratónů. Nasadí tempo a cupitá“. Na kilometru dvanáctém – to už jsem začala být vážně unavená – přišel s výzvou „Ty dva před náma ještě stáhneme“. Nevím,jak se to povedlo...stáhli jsme je...a já byla v cíli za 1:09:43. Téměř  o 3 minuty rychleji než loni. O 4 minuty rychleji než roce 2007. I když to byla zejména Jirkova a Rejžova zásluha, jsem pyšná i sama na sebe. Vážně mám velikou radost. Jupííííííí – osobák!!!
            Měla jsem takovu radost, že jsem dokonce i v cíli dala s Danuš lehký výklus a až dopíšu tenhle příspěvek, vrhnu se ještě na pořádný strečink.
                                             To je on. Oranžový vůdce. Rejža.

Nejlepší startovní čísla jsou ta 58 a 60.

            Cílem však můj šťastný den neskončil. Vyhrála jsem v tombole!!! Kartón kozlíků – přiznávám, že jsem se strachovala, zda na mě zůstane. Přede mnou si totiž pro výhru v tombole šel asi tak dvoumetrový vodní záchranář BOBiká. A i když je to sympatický kluk, to pivo bych mu neodpustila. Naštěstí pro mě a mého manžela zvolik BOBiká jinou tekutinu. Kapalinu do ostřikovačů. A já měla jistotu, že budu doma pochválena. Že jsem jen tak pro nic za nic neodběhla od plotny, dětí a manžela, ale naopak jsem přispěla něčím hodnotným do ledničky.
            Tak a můžu jít spát. Teda až po tom strečinku. Usínat budu s myšlenkou na to, že zázraky se dějí J.

           

4 komentáře:

Blondýna řekl(a)...

tak to je krasny! tak gratulace. je videt, ze i odpocinek ma cenu :-)

Ječmínek Máselník řekl(a)...

tady se někdo díval na "kouzelnou bambitku" :-))). V první řadě ale gratulace k výkonu!

Lenkačlenka řekl(a)...

Jo, díval. Byla to úplně senzační pohádka. Hodně jsem se nasmála. A už vím, jak nemluvit sprostě před dětmi. Kudla jedině kudla :-))

Advid řekl(a)...

Díky moc za tip na pohádku. :-) Taky se nám moc líbila.